Vejen-Skodborg

Skibelund Krat
Sydjylland

Vejen-Skodborg

Fra Vejen til Skodborg krydser du Frihedsbroen over Kongeåen, der engang markerede den gamle grænse mellem Danmark og Tyskland. Du kan glæde dig til det enestående natur- og kulturlandskab ved Kongeåren og de gamle hærvejsspor på etapens 10 kilometer.

Kilometer15 km
Estimeret tid3 timer
UnderlagAd stier, grusveje og asfalterede småveje
SværhedsgradLet

Vejen-Skodborg

Se på kort

Udvalgte oplevelser på etapen

Frihedsbroen
For at komme over Kongeåen fra Københoved til Askov skal du over Frihedsbroen, en cementbro fra 1924.

På Frihedsbroen kan du se historien leve videre gennem de karakteristiske rød-hvide-gelænderfarver, der symboliserer danskheds-følelsen i området fra 1864 til 1920. Det var ved Foldingbro og Skodborg Hus, at de officielle grænseovergange lå.

Frihedsbroen har sin oprindelse i det nærliggende kampestenshus, Friheden, opført i 1870 af H.D. Kloppenborg. Han var en af frontfigurerne i sønderjydernes kamp for at bevare tilhørsforholdet til Danmark. Med huset fødtes behovet for en bro, fordi det oprindelige vadested lå længere mod vest og ikke passerede huset.

Frihedsbroen består faktisk af tre broer: Længst mod nord er broen over selve Kongeåen. I midten er der en bro over et kildespring, hvor vandstrømmen går mod øst, modsat Kongeåens retning. Den sydligste bro fører over en engvandingskanal, der bidrog til øget høstudbytte og bedre overlevelsesmuligheder for lokalsamfundet.

Frihedsvej 6B, 6630 Rødding

Se på kort

Kongeåen
Når du står ved Kongeåen, kan du mærke historiens vingesus. Selvom åen i dag snor sig fredeligt gennem landskabet og har gjorde det siden sidste istid, har den spillet en dramatisk rolle i Danmarkshistorien.

I gamle dage udgjorde Kongeåen grænsen mellem hertugdømmet Slesvig og det danske kongerige og fungerede frem til 1850 som toldgrænse. Fra hertugdømmet Slesvigs indlemmelse i det preussiske kejserrige i 1864 og frem til 1920 tjente åen som landegrænse, hvor hertugdømmet ved en folkeafstemning valgte at blive en del af Danmark.

Kongeåen udspringer af små tilløb mellem Vejen og Vamdrup og strækker sig over omkring 60 kilometer, før den munder ud i Vadehavet ved Gredstedbro. Åen har sit oprindelige forløb og har ikke, som andre åer, fået sit løb reguleret. Du kan nærmest høre, at selv navnet, Kongeåen, bærer præg af åens historie som grænsestrækning og kilde til toldindtægter.

Kongeåen er et enestående natur- og kulturlandskab, og åen er i dag fredet på strækningen mellem Gredstedbro og Knagemøllen. Kongeåstien er en trampesti, der følger åløbet tæt, og på en strækning syd for åen følges Kongeåstien og Hærvejen ad. Du vil se, at området besøges af den del lystfiskere, som håber på at fange laks.

Hvis du ønsker at kombinere andre oplevelser med din vandretur, har du fra Frihedsbroen mulighed for at tage en kanotur på den uregulerede Kongeå og så vandre tilbage til Hærvejen ad Kongeåstien.

Kongeåen har altid haft en central placering i både landskabet og danskernes bevidsthed, og står i dag som et tydeligt symbol på fortidens kampe og genforening.

Frihedsvej, 6630 Rødding

Se på kort

Skodborghus Mindested
På en lav banke midt i Kongeådalen lå Skodborghus, der engang var en af de kongelige grænseborge mellem Danmark og Hertugdømmet Slesvig. I dag kan du komme med på en rejse til fortiden, når du udforsker resterne af Skodborghus.

Selvom byggeåret for Skodborghus er ukendt, ved vi, at borgen var i kongeligt eje i middelalderen. I middelalderen stod Skodborghus stolt som en vigtig grænsefæstning, der vogtede over landets grænser. I 1500-tallet blev slottet benyttet som jagtslot og toldsted for studehandel. Omkring 1700 var slottets rolle udspillet, og gennem tiden forfaldt det, og i 1862 blev det endelig revet ned.

I 2018 blev der udført en række arkæologiske undersøgelser omkring stedet, der antages at være Skodborghus’ placering. Her blev der fundet tømmer, som kan dateres til år 1392.

I dag kan du stadig ane konturerne af borgbanken og spor efter den kanal, der engang førte vand til voldgraven. I 1932 blev det besluttet at sætte en mindesten over Skodborghus. Mindestenen er skabt af gamle munkesten, granitkvadre og en vinduesindfatning af granit fra det oprindelige Skodborghus. Selvom Kongeåen nu blot er en historisk grænse, vil mindestenen minde dig om de mange og vigtige roller, stedet har haft i tidens løb.

Skodborghusvej 15, 6600 Vejen

Se på kort

Nyttige informationer

Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Vejen St.’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.

Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk

Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Skodborg Kirke og Vejen Gamle Kirke.

DIGITALT KORT

Tag Hærvejen med i lommen

Download appen Hærvejen til navigation og et hurtigt overblik over faciliteter og seværdigheder, når du er på farten.

Bliv inspireret

Andre etaper i Sydjylland

Egtvedpigen

Ruter

Haraldskær-Bindeballe

Sydjylland