
Cykeletapen går gennem åbent land til den gamle kongeby Jelling. Fra Jelling cykler du forbi Fårup Sø mod Randbøl og Bindeballe. Bemærk: Bindeballe Købmandsgård som bestemt er værd at besøge ligger som en afstikker til Hærvejsruten. På strækningen har du mange muligheder for at udforske gravhøje, runesten og broer fra vikingekongerne Harald Blåtand og Svend Tveskægs tid.
Givskud-Bindeballe
Jelling Monumenterne
Jelling Monumenterne er en samlet betegnelse for Jelling Kirke, Jellingstenene og de to kæmpegravhøje i Jelling. Monumenterne blev i 1994 optaget på UNESCOs Verdensarveliste som det første danske sted og betegnes som Europas fornemste fra vikingetiden.
I 965 sagde vikingekongen Harald Blåtand farvel til de nordiske guder og ja til den kristne gud. Begivenheden fik han indmejslet på en stor runesten i Jelling, tæt på stenen hans far, Gorm den Gamle, rejse få år forinden. De to runesten betragtes som Danmarks dåbsattest, og Kristus-figuren fra stenen kan i dag ses i alle danske pas. På den store runesten praler Harald med, at han vandt Danmark og Norge og gjorde danerne kristne: ”Kong Harald opførte dette gravmæle efter Gorm, hans far og Thyra, hans mor, Harald der vandt Danmark – det hele – og Norge og gjorde danerne kristne”. Den lille runesten blev genfundet i 1600-tallet og er Gorms mindesten over Dronning Thyra, men også det ældste vidnesbyrd om Danmarks navn: ”Gorm konge gjorde dette dødeminde efter sin kone Thyra, Danmarks pryd”
Når du besøger Jelling Kirke, kan du se, at kirken ligger smukt placeret mellem de to største gravhøje i Danmark. Det var Harald Blåtand, der i sin regeringstid lod de to gravhøje og en kirke opføre her. De to gravhøje er 10 meter høje og 70 meter i diameter, og herfra har du et glimrende udsyn over monumentområdet. Midt mellem de to høje finder du de to runesten.
Den nordlige høj havde et træbygget gravkammer, formodentlig opført af Harald Blåtand til sin far og senere henlagt til den kristne kirke. Nutidens Jelling Kirke er en romansk stenkirke, opført omkring år 1100 og bygget oven på Harald Blåtands trækirke fra 900-tallet. I 2000 blev Gorm den Gamle genbegravet i kirkens kammergrav.
Midt mellem monumenterne kan du fordybe dig i runestenene og lade dig opsluge af hele Danmarks historie.
Thyrasvej 1, 7300 Jelling
Firehøje og Kong Rans Høj
På denne etape cykler du forbi historie og udsigt. Dagens etape Nord for Randbøl Kirke langs Hærvejen ligger Firehøje – fire bronzealdergravhøje omgivet af lyng og blåbær. Fra toppen har du en fantastisk udsigt over landskabet og flere andre høje.
Ved kirken finder du Kong Rans Høj. Ifølge sagnet faldt Kong Ran i slaget mod Kong Amled i Kongsdalen, og han blev begravet her, mens hans mænd hviler i Firehøjene.
Tag en pause og oplev historiens vingesus i dette smukke, åbne landskab.
Randbølvej 69, 7183, Randbøl
Randbøldalmuseet
Tag hele familien med til leg, læring og levende historie på Randbøldalmuseet og oplev natur, historie og håndværk på en sjov måde. Her kan børn og voksne eksperimentere med vandkraft, prøve historiske teknikker og lære om Jyllands første industrilandsby.
Gå på opdagelse i museets udstilling og hør, hvordan et øde bondeland blev til et industrielt kraftcenter fra 1732 til 1983.
Du kan teste dine kræfter mod vandets tyngde med Arkimedes’ skrue, brøndvinde og et spændende slusesystem. Perfekt for nysgerrige sjæle i alle aldre. (Vandeksperimenterne er lukket om vinteren.)
Når der er arrangementer, kan du selv prøve at væve eller lave papir, guidet af dygtige frivillige.
Der er altid gratis adgang
Dalekildevej 1, 7183, Randbøl
Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Givskud Zoo’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.
Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk
Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Jelling Kirke.
Givskud-Bindeballe