Løgstør-Gatten

Hede med træer
Himmerland

Løgstør-Gatten

Vandreetapen begynder i Løgstør tæt ved fjorden. Her kan du starte med en afstikker nordpå til Aggersund, hvor du kan opleve Aggersborg, en ringborg fra vikingetiden. Etapen følger Himmerlandsstien med heder, plantager og små stationsbyer. Har du mod på mere vandring og endnu en afstikker, kan De Himmerlandske Heder anbefales.

Kilometer14 km
Estimeret tid2 timer 48 minutter
UnderlagJernbanesti med belægning af stenmel samt asfalterede småveje.
SværhedsgradLet

Løgstør-Gatten

Se på kort

Udvalgte oplevelser på etapen

Limfjordsmusset
I den gamle Kanalfogedbolig og i det Maritime Oplevelsescenter er der spændende udstillinger om livet i, omkring og på fjorden. Oplev f.eks. museets store rørebassin, hvor du kan klappe en fladfisk og kilde en krabbe. I kanalen ved museet kan du gå om bord i en række originale limfjordsfartøjer, og du kan besøge det Historiske Bådebyggeri, hvor du kan opleve restaureringen af de gamle fartøjer på nærmeste hold.

Museet råder over 11 historiske sejlende fartøjer - lige fra sjægten Nørgaard P. fra 1920 til motorjollen Inga fra 1951 og "Pennalhuset" Nora, der er en fiskekutter fra 1937. De sejlende museumsskibe ligger i Frederik den VII's Kanal foran museet og ved særlige lejligheder, kan man komme med dem ud og sejle. Besøg også museets store restaureringsprojekt ”KIRSTINE”, en jagt fra 1887, der bliver ført tilbage til fordums storhedstid med gamle håndværksmetoder.

Sommeren byder på et væld af aktiviteter for børn og voksne. Du kan prøve din fangstlykke med net, krabbestænger og andet fiskegrej på egen hånd, eller du kan være med, når der hentes garn ind fra fjorden. Prøv også at tilberede og smage din fangst sammen med museets formidler. Eller du kan kaste dig over dissektion af fisk, snorkelsafari og leg på museets maritime legeplads. Ikke to dage er ens på Limfjordsmuseet.


Kanalvejen 40, 9670 Løgstør

Se på kort

Muslingebyen Løgstør

Løgstør er gået fra at være et fiskerleje med fokus på sild til at være turistby med muslingehjertet i centrum. Byen er en perle af maritim historie, gastronomi, kunst, solnedgange over Limfjorden og hyggelig handel.

I dag kendes byen som ”Muslingebyen” og muslingerne findes ikke kun i fjorden, men også på spisekortet på byens gode restauranter samt i bybilledet, hvor flere muslingeskulpturer hylder Limfjordens muslinger.

På flere restauranterne i Løgstør kan man nyde udsigten over fjorden, mens man nyder sit måltid. Uanset om man befinder sig på restauranterne på havnen eller hotellet på toppen, kan man få et dejligt udsyn over Limfjordens blå. Og flere af stederne har selvfølgelig muslinger på menukortet udover de mange andre spændende tilbud. Uanset om man er til en forkælelse af sanserne, det hurtige måltid, det gode danske så finder man det ved et besøg hos spisestederne i Muslingebyen.

Om sommeren oser Løgstør af stemning og et væld af aktiviteter for hele familien. Man kan nyde musik i særklasse til Kanaljazz og Løgstør Open Air eller spise sig mæt i lækre muslinger til muslingehøstfest og muslingefestival.

Se på kort

Frederik VII's kanal og drejebroen
Få meter fra fjorden i Løgstør finder du noget så mærkværdigt som Frederik VII's Kanal. I århundreder var de lavvandede Løgstør Grunde et problem for skibstrafikken i Limfjorden. Limfjorden var fra ca. 1100-1825 lukket mod vest ved Agger, og skibe, der skulle fra den vestlige Limfjord, var der for nødsaget til at sejle forbi Løgstør for at komme ud af fjorden. Til sidst besluttede man at grave en kanal forbi grundene, fordi proppen var blevet for generende.

I 1856-1861 åbnede Frederik VII's Kanal. Kanalen, der strækker sig over 4,4 kilometer og er ca. 25 meter bred og 3 meter dyb, var en livsnerve for skibene, der nu kunne passere Løgstør uden besvær. Adskillige hundrede skibe passerede hvert år gennem kanalen, og i slutningen af 1800-tallet var tallet oppe på knap 3.000 fartøjer om året. Efter skabelsen af en sejlrende gennem Løgstør Grunde lukkede man kanalen for skibstrafik i 1913, men besluttede at bevare den af kulturhistoriske årsager, og i 1958 blev Frederik VII’s Kanal fredet.

Når du er ved kanalen, må du ikke gå glip af Danmarks ældste fungerende drejebro, der stadig med lethed kan drejes af en enkelt person, og Kanalfogedboligen, som nu er omdannet til Limfjordsmuseet. Den ca. 25 tons tunge drejebro blev indviet sammen med kanalen og er efter flere restaureringer fuldt funktionsdygtig.

Boligen blev bygget i 1863 umiddelbart efter anlæggelsen af kanalen og her boede kanalens chef, kanalfogeden, samt broopsynsmanden med deres familier. Oprindeligt var der i huset mod fjorden hestestald til de heste, som trak skibene ned ad kanalen. Efter lukningen af kanalen blev husene anvendt til beboelse for vandbygningsvæsnets ansatte, indtil Limfjordmuseet flyttede ind i 1964-1969. I dag er huset et levende museum, der fortæller historien om kanalens rolle i Løgstørs udvikling.

I juli og august kan du høre hele den spændende fortælling om Frederik VII’s Kanal på guidede sejlture i kanalen og samtidig se, hvordan broen drejes.

Kanalvejen 40, 9670 Løgstør

Nyttige informationer

Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Løgstør Busterminal (Vesthimm. Komm.)’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.

Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk

DIGITALT KORT

Tag Hærvejen med i lommen

Download appen Hærvejen til navigation og et hurtigt overblik over faciliteter og seværdigheder, når du er på farten.

Bliv inspireret

Andre etaper i Himmerland