Cykeletapen begynder i Viborgs middelalderlige centrum, den by som hærvejene gennem århundrede har snoet sig frem til fra nær og fjern. På de 14 kilometer mod Skelhøje cykler du forbi smukke Hald Sø og Dollerup Bakker.
Viborg-Skelhøje
De fem Halder
Ved De fem Halder finder du borgruiner og herregårdsmiljø i det naturskønne område mellem Dollerup Bakker og Hald Sø. Her har du adgang til 800 års fascinerende historie – alt sammen inden for gåafstand.
Et godt sted at starte dit besøg er i Haldladen ved Hald Hovedgård. Her kan du dykke ned i danmarkshistorien og høre fortællingen om De Fem Halder og det fantastiske istidslandskab ved Hald. Derefter kan du tage se Gammel Hald, borgen, der aldrig blev færdig, eller gå til Valdemars Skanse, et belejringsanlæg fra 1372 anlagt af kong Valdemar Atterdag for at erobre borgen Hald. Gå derefter mod Hald Slot, som blev opført i 1520’erne af den sidste katolske biskop i Viborg og startede som en topmoderne borg. I 1536 overtog kong Christian 3 borgen, der fik navnet Hald Slot.
Herefter kan du gå til Daas Herregård: en bindingsværksgård anlagt af generalmajor Gregers Daa i begyndelsen af 1700-tallet, der hvor hovedhuset lå. Den sidste af de fem er Hald Hovedgård, som er den nuværende hovedbygning. Hovedgården blev opført i ca. 1787 og var oprindeligt bygget som portbygning til Gregers Daas herregård.
Med børnene i hånden kan du udforske den nærliggende skovlegeplads, der bringer fortiden til live med historiske lege og omgivelser, der afspejler områdets rige historie. De fem Halder er absolut et yndet udflugtsmål med natur og kultur på én gang for både store og små.
Ravnsbjergvej 71, 8800 Viborg
Hærvejstæppet
Hærvejstæppet er dekoreret med motiver, der følger Hærvejens strækning fra Viborg til Dannevirke. Dekorationerne indfanger den betagende natur med dens mange historiske mindesmærker, der fortæller historien om vores forfædres liv og rejse gennem skove, enge og moser.
Du kan opleve Hærvejstæppet helt gratis i Søndermarkskirken, Viborg, hvor det er udstillet, dog kun i kirkens åbningstid. Som en del af udstillingen er der udgivet en bog ved navn "Folk på Hærvejen", der er rigt illustreret og forfattet af Inga Linde Jensen.
Hvis du ønsker at vide mere tilbyder Søndermarkskirken, Viborg Guiderne og Viborg Museum rundvisninger med erfarne guider, der giver dig et fascinerende indblik i Hærvejstæppet, Søndermarkskirken og historien om Hærvejen.
Koldingvej 79, Søndermarkskirken, 8800 Viborg
Dollerup Bakker
Dollerup Bakker er et storslået naturområde beliggende 10 km syd for Viborg, som enhver friluftsentusiast vil nyde. Her ligger de lyngklædte bakker ved landsbyen Dollerup og Hald Sø, der er en af Danmarks dybeste søer.
Dollerup Bakker er beliggende ved israndslinjen, der adskiller det flade Vestjylland fra det kuperede Østjylland, som blev dannet for ca. 17.000 år siden under den sidste istid. Du vil derfor opleve, at der er store højdeforskelle i området. Det højeste sted er 63 meter over havets overflade, og herfra får du en betagende udsigt over den sydlige og østlige del af Hald Sø. Dollerup Bakker er et dejligt udflugtssted og ideelt til vandreture i det bakkede terræn. Når du er i området, kan du også besøge Dollerup Ishus.
Tag med på eventyr og udforsk Dollerup Bakker, et vidunderligt område til både vandreture eller cykelture gennem naturens skiftende landskaber.
Ravnsbjergvej, 8800 Viborg
Her finder du det offentlige toilet i Dollerup Bakker på kort
Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Viborg St.’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.
Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk
Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Skelhøje Købmanden.
Viborg-Skelhøje