Du vil opleve to af Hærvejen hovedbyer på etapens 13 kilometer: Bække og Vejen. På etapen passerer du historiske fund som Klebæk Høje, Fredet Hærvej, monumentparken ved Skibelund Krat og runesten ved både Bække Kirke og Læborg Kirke. I Vejen vandrer du ad den oprindelige Hærvejen, der i takt med byens vækst er blevet til Vejen Hovedgade.
Bække-Vejen
Klebæk Høje, Bække Monumenterne
I den nordlige del af Bække kan du besøge Klebæk Høje, også kendt som Bække Monumentet, som rummer hele tre historiske perioder på ét sted.
Klebæk Høje består af to kuplede gravhøje fra bronzealderen, en 45 meter lang skibssætning og en runesten fra vikingetiden. Desuden løber et vognkørselsspor fra middelalderen på tværs af monumentet, der repræsenterer en lille bid af den gamle Hærvej. Monumentet ligger 81 meter over havets overflade på det højeste punkt i Bække Sogn.
Her kan du på samme sted op opleve tre historiske perioder, der viser Hærvejen betydning: Bronzealderens tørvebyggede gravhøje, som blev opført over fornemme slægter i samfundet omkring 1500-1200 f.Kr., i vikingetiden, 2500 år senere, blev en 45 meter lang og 10 meter bred skibsformet stensætning rejst af Ravnunge-Tue til minde om sin afdøde mor, Vibrog.
Ved udgravninger i 1957 og 1958 blev fundamentet til skibssætningen undersøgt, hvilket afslørede en af Danmarks største. Alle stenene vender deres flader ind mod midten af ”skibet”, der fungerede som begravelsesplads.
Ved Klebæk Høje får du indblik i fortidens betydning for området og kan opleve monumenter fra tre forskellige historiske perioder.
Klebækvej 8, 6622 Bække
Se på kort
Fredet Hærvej
Lidt nord for Bække, ved parkeringspladsen vest for Ribe-Vejle Landevej, finder du et autentisk stykke af oldtidens store vej: Hærvejen. Her kan du stadig se, hvordan vejforløbet var.
Hærvejen var ikke en anlagt vej, men snarere et spor, der blev slidt op af gentagen færdsel og derefter trukket videre til et nyt spor, og på dette sted har Hærvejen altså været Hærvejen omkring 90 meter bred.
Den store færdselsåre gennem Jylland fra Viborg til Slesvig har mange navne: Hærvejen, Studevejen eller Pilgrimsvejen. Den blev primært brugt som studedrivervej for kvæg, der blev drevet til de nordtyske markeder, men også pilgrimme benyttede sig af den for at komme sydpå. Kommer du fra Hærvejens vandre- eller cykelrute skal du gøre en afstikker.
Denne lille og autentiske bid af Hærvejen blev freder i 1927. Takket være en lokal lodsejer, som skænkende jorden til fredningen, kan du stadig mere end 1000 år efter fornemme vejens natur og miljø.
Ribe-Vejle Landevej 65B, 6622 Bække
Monumentparken ved Skibelund Krat
Skibelund Krat står som en smuk monumentpark over fortidens kamp og fællesskab og er et markant sted i forbindelse til Genforeningen.
Parken blev anlagt i 1865, som et nationalt samlingssted efter tabet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg til Preussen og Østrig. I Skibelund Krak kæmpede de for sønderjydernes ret til at bevare deres danske sprog, kultur og værdier.
I parken er der opsat i alt 22 mindesten for folk, der har haft betydning for Skibelund og den sønderjyske sag, som blev kæmpet herfra. Du vil se, at monumentparken i dag er omgivet af mindesmærker for danske personligheder, blandt andre Ludvig Schrøder, Poul la Cour og H.D. Kloppenborg. De mest populære kunstværker i Skibelund er Modersmålet og Magnusstenen.
Når du kommer til Skibelund Krat, kommer du til et gammelt egekrat på den stejle ådalsskrænt ned mod Kongeåen. Hvis du kigger op i trætoppene, vil du se, at krattet har partier med store bøgetræer. Skibelund Krat fortæller historien om den årelange indsats for at få Sønderjylland tilbage som en del af det danske rige.
I dag er Skibelund Krat drevet af dedikerede frivillige i Skibelundforeningen, der sørger for at bevare og vedligeholde det historiske og kulturelle samlingspunkt.
Skibelund Krat 4, 6600 Vejen
Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Bække, Søndergade v Lindeparken’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.
Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk
Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Vejen Gamle Kirke.
Bække-Vejen