Givskud-Jelling

Jelling monomenterne
Sydjylland

Givskud-Jelling

Hærvejen går gennem åbent land syd for Harresø og videre mod sydøst til den gamle kongeby Jelling. I Jelling møder du gravhøje, runesten og broer fra vikingekongerne Harald Blåtand og Svend Tveskægs tid.

Kilometer9 km
Estimeret tid1 time og 48 minutter
UnderlagAsfalterede småveje, cykelsti (Bindeballestien) gennem Vejle ådal.
SværhedsgradModerat

Givskud-Jelling

Se på kort

Udvalgte oplevelser på etapen

Kongernes Jelling
Når du besøger Jelling, træder du ind i hjertet af Danmarks historie. Runerne fortæller, at det var i vikingetidens Jelling, at Danmark fik sit navn. Kong Gorm skrev det på sin runesten, og det har været brugt lige siden. Det var her, kong Harald på sin store runesten fortalte, at han gjorde danerne kristne. Med Gorm den Gamle, Thyra Danebod og Harald Blåtand er det danske kongehus’ dybe rødder plantet her mellem runesten, høje og Jelling Kirke. Oplevelsescenteret Kongernes Jelling ligger på det store Monumentområde, som Harald Blåtand lod indhegne med en palisade – vikingetidens største bygningsanlæg. Inden for palisaden står de to runesten, kirken, skibssætningen og de to høje, som alle er en del af UNESCOs Verdensarvsliste.

På Kongernes Jelling kan hele familien komme bag runerne på Haralds Jellingsten, udforske kongerækken fra Gorm den Gamle til i dag og blive klogere på vikingernes liv og hverdag. Her kan du få et indblik i vikingernes liv og hverdag. Udstillingen er designet til at give en speciel oplevelse for både børn og voksne.

På Kongernes Jelling er der gratis adgang for hele familien, og du har mulighed for at tilkøbe familieaktiviteter både inde og ude. Der arrangeres rundvisninger året rundt på monumentområdet på flere sprog, så du kan få endnu mere ud af dit besøg.

Hold øje med Kongernes Jellings hjemmeside for særudstillinger, arrangementer og billetter til rundvisninger og aktiviteter i skolernes ferier. Der er altid noget spændende at opleve i Jelling.

Gormsgade 23, 7300 Jelling

Se på kort

Jelling Monumenterne
Jelling-monumenterne er en samlet betegnelse for Jelling Kirke, Jellingstenene og de to kæmpegravhøje i Jelling. Monumenterne blev i 1994 optaget på UNESCOs Verdensarveliste som det første danske sted og betegnes som Europas fornemste fra vikingetiden.

I 965 sagde vikingekongen Harald Blåtand farvel til de nordiske guder og ja til den kristne gud. Begivenheden fik han indmejslet på en stor runesten i Jelling, tæt på stenen hans far, Gorm den Gamle, rejse få år forinden. De to runesten betragtes som Danmarks dåbsattest, og Kristus-figuren fra stenen kan i dag ses i alle danske pas. På den store runesten praler Harald med, at han vandt Danmark og Norge og gjorde danerne kristne: ”Kong Harald opførte dette gravmæle efter Gorm, hans far og Thyra, hans mor, Harald der vandt Danmark – det hele – og Norge og gjorde danerne kristne”. Den lille runesten blev genfundet i 1600-tallet og er Gorms mindesten over Dronning Thyra, men også det ældste vidnesbyrd om Danmarks navn: ”Gorm konge gjorde dette dødeminde efter sin kone Thyra, Danmarks pryd”

Når du besøger Jelling Kirke, kan du se, at kirken ligger smukt placeret mellem de to største gravhøje i Danmark. Det var Harald Blåtand, der i sin regeringstid lod de to gravhøje og en kirke opføre her. De to gravhøje er 10 meter høje og 70 meter i diameter, og herfra har du et glimrende udsyn over monumentområdet. Midt mellem de to høje finder du de to runesten.

Den nordlige høj havde et træbygget gravkammer, formodentlig opført af Harald Blåtand til sin far og senere henlagt til den kristne kirke. Nutidens Jelling Kirke er en romansk stenkirke, opført omkring år 1100 og bygget oven på Harald Blåtands trækirke fra 900-tallet. I 2000 blev Gorm den Gamle genbegravet i kirkens kammergrav.

Midt mellem monumenterne kan du fordybe dig i runestenene og lade dig opsluge af hele Danmarks historie.

Thyrasvej 1, 7300 Jelling

Se på kort

Nyttige informationer

Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Givskud Zoo, Løveparkvej’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.

Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk

Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Jelling Kirke.

DIGITALT KORT

Tag Hærvejen med i lommen

Download appen Hærvejen til navigation og et hurtigt overblik over faciliteter og seværdigheder, når du er på farten.

Bliv inspireret

Andre etaper i Sydjylland

Egtvedpigen

Ruter

Haraldskær-Bindeballe

Sydjylland